top of page

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Τα ιστορικά μνημεία της Σκοπέλου είναι αρκετά, ωστόσο δεν είναι τόσο οργανωμένα όπως θα έπρεπε. Μπορείτε όμως να συνδυάσετε όμορφους περιπάτους, με αναζήτηση των χώρων αυτών, όπως για παράδειγμα οι λαξευτοί τάφοι στα Σεντούκια ,στην περιοχή Καρυά στο εσωτερικό του νησιού.

Συνοπτικά, τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Σκοπέλου είναι οι προαναφερθέντες λαξευτοί τάφοι στα Σεντούκια, το Ενετικό κάστρο στην Χώρα της Σκοπέλου, η παλιά Επισκοπή (επίσης στην Χώρα), ο αρχαιολογικός χώρος στην χερσόνησο του Σταφύλου , όπου βρέθηκε το περίφημο ξίφος του ομώνυμου βασιλιά της αρχαίας Πεπαρήθου , ο οποίος όμως δεν είναι οργανωμένος, οι Πύργοι που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Γλώσσας και αποτελούσαν αρχαίες αγροικίες, το Ασκληπιείο, το θεραπευτήριο της αρχαίας Πεπαρήθου, το οποίο βρίσκεται στα δεξιά του λιμανιού της Χώρας, τα αρχαία τείχη που σώζονται στον Πάνορμο και τέλος τα απομεινάρια των ρωμαϊκών λουτρών στο Λουτράκι.

Η κοινωνική διάρθρωση της Σκοπέλου ,που υπήρχε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, επηρέασε άμεσα τα ήθη και τα έθιμα και διαμόρφωσε σε ένα βαθμό την ιδιαιτερότητα του λαϊκού της πολιτισμού.

Στο νησί υπήρχε έντονος διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων. Άρχουσα τάξη ήταν οι μεγαλοκτηματίες και οι καραβοκύρηδες του νησιού. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το αποτελούσαν μικροκαλλιεργητές, εργάτες και ναυτικοί.

Αλλα ιστορικά σημεία

Πάνορμος

Ο Πάνορμος, στη θέση του σημερινού ομώνυμου οικισμού, διέθετε οχυρωμένη Ακρόπολη, πάνω στο λόφο «Παλαιόκαστρο», τα τείχη της οποίας, με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοιχοδομία τους, σώζονται σε άριστη κατάσταση. Αρκετά λείψανα άλλων κτισμάτων διατηρούνται ορατά στις πλαγιές του λόφου.

Ένα όμορφο μονοπάτι οδηγεί από την Ακρόπολη στο Σπήλαιο του Πανός, μοναδικό στη Σκόπελο μνημείο της λατρείας του Θεού.

 

Η περιοχή αυτή προσφέρει μια από τις καλύτερες δυνατότητες δημιουργίας οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και ήδη έχει ενταχθεί σε σχετικά προγράμματα.

Σκόπελος Λουτράκι Σελινούς

Αρχαία Σελινούς, Ρωμαϊκά Λουτρά

Στο λιμάνι του Λουτρακίου , επίνειο της Γλώσσας- υπήρχε η τρίτη αρχαία πόλη της αρχαίας Πεπαρήθου, η Σελινούς.

Από την αρχαία πόλη σώζεται μόνο ένα τμήμα των νοτιοανατολικών τειχών του 5ου-4ου αι. και λείψανα αρχαίου κτιρίου της ίδιας εποχής.

Επίσης, ΝΑ της παραλίας του Λουτρακίου λειτουργούσαν ρωμαϊκά λουτρά, από τις εγκαταστάσεις των οποίων έχει απομείνει κυρίως το μωσαϊκό δάπεδο που βρίσκεται το μισό μέσα στη θάλασσα

bottom of page