top of page

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 
Ο ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ και Μονή: Ο ‘Aγιος Ρηγίνος έζησε τον 4ο αιώνα μ. Χ. Ήταν ελληνικής καταγωγής και έλαβε με την συνδρομή των γονέων του την παιδεία της εποχής του.

 

Παράλληλα όμως είχε τον πόθο να έλθει κοντά στον Χριστό και να ζήσει σύμφωνα με το θέλημά του.

Η φήμη της αγιότητας του φτάνει μέχρι το νησί της Σκοπέλου και οι κάτοικοι επιθυμούν και καταφέρνουν να γίνει επίσκοπος του νησιού και πνευματικός τους οδηγός.

Σαν επίσκοπος Σκοπέλου συμμετείχε στην Σαρδική σύνοδο και μαζί με περισσότερους από 300 άλλους αρχιερείς καταδίκασαν την αίρεση του Αρείου.

Όταν ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο “παραβάτης” κατεδίωξε τους χριστιανούς δόθηκε η ευκαιρία στον ‘Aγιο Ρηγίνο να πολεμήσει για την πίστη του και την πίστη των Σκοπελιτών, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα με την προσωπική του θυσία και μαρτυρία.

Βασανίστηκε για να απορρίψει την πίστη στο Χριστό και στο τέλος αποκεφαλίστηκε πιθανόν μαζί με άλλους σαράντα άγνωστους σε μας σκοπελίτες μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστης, όπως αναφέρει ο καθηγητής Νικ. Γεωργάρας .

Μονή Αγίου Ρηγίνου

Έξω από την πόλη, 4 χμ ΝΔ, βρίσκεται  η εκκλησία του Άγιου Ρηγίνου, πολιούχου της Σκοπέλου . Σύμφωνα με επιγραφή κτίστηκε το 1728, μάλλον στα ερείπια παλαιότερης, βυζαντινής μονής. Ο σημερινός ναός κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1960. Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει η σαρκοφάγος του Αγίου , πρώτου επισκόπου του νησιού, ο οποίος μαρτύρησε τον 4ο αιώνα μ. Χ.. Υπάρχουν κελιά στη  ΝΔ γωνιά της μονής, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει κρήνη. 

18ου αιώνα

Ανακαινίσθηκε απο τον ιερομόναχο Δωρόθεο με δαπάνες των κατοίκων το 1728

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΣΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ

Απρίλιος - Σεπ 31

09:00 - 13:00 & 17:00 - 19:00

Τηλέφωνο Μονής

+302424022395

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Οδικώς & Μονοπάτι

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

​Χάρτης Google

​Χώρα Σκοπέλου

Το ιερό λείψανο

Το ιερό λείψανό του Αγίου Ρηγίνου μεταφέρθηκε στην Κύπρο, από  όπου ύστερα από χρόνια ένας Σκοπελίτης καπετάνιος, ο Χατζή Κωνσταντίνος με ευλάβεια φέρνει πίσω τμήμα του, το οποίο φυλάγεται αρχικά στο μοναστήρι του Ιωάννου του Προδρόμου στη Σκόπελο. Αργότερα μεταφέρεται όπου και φυλάγεται μέχρι σήμερα στον καθεδρικό ναό της πόλης, τη “Γέννηση του Χριστού” κοντά στο λιμάνι.

Δίπλα στο σημείο που έθαψαν οι σκοπελίτες πιστοί το ιερό λείψανο του επισκόπου τους (4 χμ ΝΔ της πόλης, πάνω σε μικρό λόφο) αργότερα έχτισαν το μοναστήρι του Αγίου. Στο μοναστήρι αυτό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις 25 Φεβρουαρίου χιλιάδες προσκυνητών από τα γύρω νησιά (Σκιάθο Αλόννησο ) αλλά και από τον Βόλο για να τιμήσουν τον ‘Aγιο ο οποίος πολλές φορές έχει δείξει την αγάπη του για το ποίμνιό του με θεραπείες και άλλα θαύματα που μπορούν να μας διηγηθούν όλοι οι κάτοικοι της Σκοπέλου.

Αξίζει να μπορέσει κανείς να βρεθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στο νησί της Σκοπέλου και να παρακολουθήσει από κοντά τις λατρευτικές εκδηλώσεις με λιτανείες και την μεγάλη περιφορά του ιερού λειψάνου του Αγίου από το μοναστήρι στους δρόμους της Σκοπέλου μέχρι το ναό της Γέννησης του Χριστού.


-από το βιβλίο του Αδ. Σάμψων «Σκόπελος-Ιστορική και Αρχαιολογική αφήγηση»
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

bottom of page