top of page

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 
ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Σκόπελος Εκκλησιές του νησιού μας
Σκόπελος εκκλησία Αγιος Γεώργιος
Νήσος Σκόπελος

ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ & ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στη Σκόπελο υπάρχουν πολλά και αξιόλογα Μεταβυζαντινά μοναστήρια σε θαυμάσιες θέσεις με υπέροχη θέα, με μεγάλο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και με σημαντικά κειμήλια.

 

Στο νησί μας υπάρχουν γύρω στα 14 μοναστήρια και μονές, ενώ σε όλο το νησί οι εκκλησίες είναι δεκάδες. Πολλά από αυτά βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου Παλούκι.

Τα πιο σημαντικά μοναστηριά του νησιού είναι:

Μονή της Ευαγγελίστριας, Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μονή του Αγίου Ρηγίνου, Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγίας στο Λιβάδι, Μονή της Αγίας Βαρβάρας, Μονή του Τιμίου Προδρόμου, Αγίου Ιωάννη στο Κοτρωνάκι, Μονή του Αγίου Ταξιάρχη στη Γλώσσα, Μονή Αγίου Ευσταθίου, Αγία Μονή ( Κοιμήσεως Θεοτόκου ).

Πρέπει ακόμη να μνημονευτούν τα έρημα σήμερα μοναστήρια Άγιος Ταξιάρχης ο Βάτος, Τιμίου Σταυρού,  Άγιος Γεώργιος στο Νησί , καθώς και τα σπηλαιώδη ασκηταριά στον Πάνορμο , στην περιοχή Λούτσα και στο Λιμνονάρι.

Το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σκοπέλου, μπορεί να το καταλάβει κανείς από το πλήθος των εκκλησιών και των μοναστηριών που έχουν χτιστεί στο νησί.

Έχει ξυλόγλυπτο, επίχρυσο, υψηλό τέμπλο με πλούσιο διάκοσμο κληματίδων, πτηνών, ζώων και 15 εικονίδια με τις μεγάλες γιορτές και αποτελείται από δυο κομμάτια, το ένα 14ου και το άλλο  18ου αιώνα, ενώ οι τοιχογραφίες του είναι του 14ου-15ου αιώνα.

Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή  κτίστηκε το 1648. Το καθολικό ανήκει στον τύπο μονόκλιτης βασιλικής μετά  τρούλου και  ανακαινίστηκε μάλλον κατά το έτος 1697.

Μονή της Ευαγγελιστρίας του Καισάριου Δαπόντε. Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας  βρίσκεται πάνω στην πλαγιά του βουνού Παλούκι - σε σημείο με εξαιρετική θέα- και  η φρουριακή εμφάνιση του συνδέεται με τις επιδρομές των πειρατών.

sotirosmonasterygreeceskopeloschurchgallery21.jpg

Κτίσθηκε στο τέλος του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα. Το μοναστήρι είναι μετόχι της αγιορείτικης Μονής Ξενοφώντος. Η αρχαιολογική έρευνα αν και δεν εντόπισε την κτητορική επιγραφή, εν τούτοις θεωρεί το μοναστήρι από τα αρχαιότερα του νησιού.

agiosriginosmonasteryskopelosgallery22.jpg

Έξω από την πόλη, 4 χμ ΝΔ, βρίσκεται  η εκκλησία του Άγιου Ρηγίνου, πολιούχου της Σκοπέλου . Σύμφωνα με επιγραφή κτίστηκε το 1728, μάλλον στα ερείπια παλαιότερης, βυζαντινής μονής. Ο σημερινός ναός κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1960. 

Το μοναστήρι του Αγίου Ταξιάρχη βρίσκεται σε πευκόφυτη περιοχή της Γλώσσας . Στο προαύλιο της μονής διατηρούνται υπολείμματα παλαιοχριστιανικού ναού του 672 μ.Χ. Εκτός του περίβολου σώζεται οστεοφυλάκιο, ενώ νότια της μονής βρίσκεται κρήνη με άφθονο νερό.

Το μοναστήρι βρίσκεται δυτικά της πόλης της Σκοπέλου, στο ύψωμα Ρεβύθι, στην περιοχή Καρυά. Η Αγία Μονή αποτελούσε ιδιοκτησία της οικογένειας Μανωλάκη, η οποία το 1670 την αφιέρωσε στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

agioseustathiosskopelosgallery25.jpg

Το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με τρούλο. Το τέμπλο χρονολογείται στις αρχές του 18ου αι. και φέρει φυτική διακόσμηση και παλαιές εικόνες.

greekmonasterykotronakigallery26 - 1.jpg

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε τον 18ο αι. και ανήκει στη μονή της Λαύρας του Αγίου Όρους. Το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής. 

Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγίας στο Λιβάδι, Το Μοναστήρι της Παναγίας της Λιβαδιώτισσας, βρίσκεται στην περιοχή Αμπελική ,  κοντά στην Χώρα της Σκοπέλου και αποτέλεσε μετόχι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Η Μονή του Αγίου Ταξιάρχη χτίστηκε στις ανατολικές υπώρειες του όρους Παλούκι. Βρίσκεται στη σκιά ενός πλατάνου και «δροσίζεται» από δυο πηγές. 

Η βασιλική αυτή, σύμφωνα με μαρμάρινη επιγραφή, κατασκευάστηκε, μάλλον στη θέση παλαιότερης, από τον επίσκοπο της πόλης Αναστάσιο και εγκαινιάστηκε κατά το έτος 1078.     

bottom of page