top of page

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Σκόπελος ιστορία του νησιού μα
Σκόπελος ιστορία Πεπάρηθος

Νήσος Σκόπελος

ΠΕΠΑΡΗΘΟΣ

Σκόπελος Πεπάρηθος ξίφος Στάφυλου
skopelospeparethospepacoingreece.jpg
Σκόπελος Πεπάρηθος αρχαίο νόμισμα

Το αρχαίο όνομα του νησιού της Σκοπέλου ήταν Πεπάρηθος, από το όνομα του αδερφού του πρώτου οικιστή της, Σταφύλου, τον Πεπάρηθο. Το όνομα αυτό αναφέρεται επίσης και από τον Θουκυδίδη.

Το νησί συμμετέχει επίσης στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μάλιστα, το 569 π.Χ, ο Άγνων, ένας Αθλητής της Πεπαρήθου, κέρδισε στο αγώνισμα του σταδίου (αγώνας δρόμου) και προς τιμήν του, ο σημερινός κόλπος του Αγνώντα πήρε το όνομα του.

αρχαίο νόμισμα Πεπαρήθου Σκόπελος
skopelospeparethoscoindolphinvineyard.jpg
Σκόπελος ιστορία νόμισμα δελφίνια Σταφύλι

Στους υστεροκλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, η Πεπάρηθος κόβει χάλκινα νομίσματα και φαίνεται ότι το εμπόριο του κρασιού , ο περίφημος πεπαρήθιος οίνος- εξακολουθεί να ακμάζει.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, το νησί κατακτάται από τους Βενετούς και αποτελεί τμήμα του Δουκάτου της Νάξου. Στη συνέχεια πέρασε στον ηγεμονικό οίκο των Γκίζι έως το 1276, χρονολογία κατά την οποία η Σκόπελος επανέρχεται τους κόλπους του Βυζαντίου. 

Σκόπελος Βυζαντινοί χρόνοι ιστορία εικόνα
historyofskopeloskamarapanagitsa.jpg
Σκόπελος νεότερη ιστορία καμάρα παλιό λιμάνι

Στο νησί υπήρχε έντονος διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων. Άρχουσα τάξη ήταν οι μεγαλοκτηματίες και οι καραβοκύρηδες του νησιού. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το αποτελούσαν μικροκαλλιεργητές, εργάτες και ναυτικοί.

Ιστορικά Μνημεία

Τα ιστορικά μνημεία της Σκοπέλου είναι αρκετά, ωστόσο δεν είναι εμφανώς σωζόμενα και τόσο οργανωμένα όπως θα έπρεπε. Μπορείτε όμως να συνδυάσετε όμορφους περιπάτους, με αναζήτηση των χώρων αυτών

Ιστορικά Μνημεία

Συνοπτικά, τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Σκοπέλου.

Στάφυλος

Ο Στάφυλος αποτελεί επίσης σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο, επειδή εδώ διασώζονται οι παλαιότερες μέχρι στιγμής ενδείξεις κατοίκησης του νησιού, που ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή.

Ασκληπιείο

Ανάμεσα στα σημαντικά ιερά της πόλης της Πεπαρήθου συγκαταλέγεται και το Ασκληπιείο της, στη νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου της Σκοπέλου. Στο χώρο υπάρχει ενας μικρός μουσειακός χώρος ( ενότητα Μουσεία )

Τα Σεντούκια

Οι λαξευτοί τάφοι στα Σεντούκια στο βουνό Δέλφη.

Ενετικό Κάστρο

Το Ενετικό κάστρο της Σκοπέλου, από το οποίο διασώζονται μόνο τα ερείπια του τείχους, βρίσκεται στη θέση του αρχαιότερου οικισμού του νησιού, την Πεπάρηθο.

Επισκοπή Σκοπέλου

Η Επισκοπή της Σκοπέλου. Θεμελιώθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα - αρχές 17ου.

bottom of page