top of page

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ

Το Πάσχα στη Σκόπελο των πολλών εκκλησιών και Μοναστηριών συναντά τις πραγματικές του διαστάσεις. Οι ψαλμοί απο τις λειτουργίες των εκκλησιών της χώρας αντηχούν σε όλο το χωριό και στα στενά της δρομάκια. Είναι η εποχή που έρχεσαι σε επαφή με τα θεία όπως επίσης και με την αναγέννηση της φύσης μετά το μακρύ χειμώνα. Σε μια εποχή σαν την άνοιξη θα ήταν πραγματική ευκαιρία να ξεφύγει κανείς από τα καθημερινά και να επισκεφτεί τη Σκόπελο.


Οι γραφικοί οικισμοί με τα φρεσκοασβεστωμένα σπίτια τους έτοιμοι να σας φιλοξενήσουν, και οι φιλόξενοι κάτοικοι οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να σας καθοδηγήσουν να παρακολουθήσετε τις κατανυκτικές ακολουθίες των ημερών.

Οι περίπατοι στην εξοχή εκεί που θα συναντήσετε ένα απέραντο πράσινο ανακατεμένο με χίλιες μυρωδιές από αγριολούλουδα και αγριόχορτα. Η αναπνοή σας θα γεμίσει με το μεθυστικό άρωμα του πεύκου, τα πνευμόνια σας θα κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς ρουφώντας λαίμαργα τις μυρουδιές της φύσης.


Και μόλις χτυπήσουν οι εσπερινές καμπάνες ο κόσμος όλος θα αρχίσει να μαζεύεται στις εκκλησιές για το Νυμφίο, τα Δώδεκα Ευαγγέλια, τον Επιτάφιο.

Μεγάλη Εβδομάδα …


Ολόκληρη η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ένα κατανυκτικό χαρακτήρα. Στη Σκόπελο οι θρησκευτικές παραδόσεις με τη λαϊκή αντίληψη για το θείο Πάθος είναι δεμένες στενά. Και οι απλοί κάτοικοι του νησιού βιώνουν έντονα αυτό το δεσμό.

Από την Παρασκευή πριν την Κυριακή των Βαΐων οι νοικοκυρές αρχίζουν να ετοιμάζουν το σπίτι ( ασβέστωμα, καθάρισμα, στόλισμα) για τη μεγάλη γιορτή. Όλη τη μέρα δουλειές και το βράδυ στην εκκλησία για να ακούσουν το “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…” έτοιμες πλέον να τον υποδεχτούν στην καρδιά τους.


Την Κυριακή θα πανε όλοι στην εκκλησία για να πάρουνε το κλαδί βάγιας που μοιράζει ο ιερέας για να το τοποθετήσουν στη συνέχεια στο εικονοστάσι του σπιτιού τους ως ευλογία ….


Οι κοπέλες που έχουν αρραβωνιαστεί πρόσφατα θα λάβουν από τον ιερέα μαζί με τη βάγια και τη “λίρα” που τους δώρισε η πεθερά.


Τα κατσικάκια θα θυσιαστούν για το πασχαλινό τραπέζι και θα αγοραστούν από τις πρώτες κιόλας μέρες της Μεγάλης εβδομάδας. Ο γαμπρός θα στείλει με ένα παιδί στη νύφη το σφαχτό συνοδευόμενο από ένα κατακόκκινο γαρύφαλλο. Η ράτσα γίδας της Σκοπέλου αποτελεί μια από τις καλύτερες στον Ελλαδικό χώρο και αξίζει να γίνει λόγος και γι αυτήν.

Μεγάλη Πέμπη


Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί πλήθος κόσμου θα μπει στην εκκλησία για να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων πριν από τα Άγια πάθη. Την ίδια μέρα καταφθάνουν και όσοι από τους ξενιτεμένους επιθυμούν να ξαναζήσουν τα πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα του νησιού τους και να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.


Το βράδυ της ίδιας μέρας στους 4 ενοριακούς ναούς της Σκοπέλου θα διαβαστούν τα 12 Ευαγγέλια και οι πιστοί Σκοπελίτες με κατάνυξη θα παρακολουθήσουν το αποκορύφωμα του θείου Πάθους.


Μεγάλη Παρασκευή


Μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής κάθε ενορία με την συμμετοχή των απλών γυναικών των νέων κοριτσιών και άλλων πιστών με ευλάβεια και μια αισθητική αξιοζήλευτη θα στολίσουν τον Επιτάφιο όπου βρίσκεται το ακήρατο Σώμα του Κυρίου.


Το βράδυ με λαμπάδες στο χέρι θα ψάλλουν σε πομπή νέοι γέροι και παιδιά τα Εγκώμια του Επιταφίου περνώντας από τις άλλες τρεις ενορίες για να καταλήξουν όλοι μαζί σχεδόν να περάσουν από τον παραλιακό δρόμο όπου οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή την κατανυκτική φωταψία με τα πολύχρωμα φαναράκια και το αμυδρό φως της λαμπάδας.

Μεγάλο Σάββατο


Μεγάλο Σάββατο . Η θλίψη φεύγει από τα πρόσωπα των πιστών. Ο Κύριος πάτησε το θάνατο και χάρισε τη ζωή την άνοιξη τη χαρά την Αγάπη.


Από το πρωί τα παιδιά μοιράζουν τα παραδοσιακά τσουρέκια στα σπίτια με το κόκκινο αυγό. Στις θειάδες τους τις νονάδες τους στις γιαγιάδες και τους παππούδες τους.

Τα μεσάνυχτα όταν σημάνουν οι καμπάνες οι νοικοκυραίοι μαζί με τις οικογένειές τους θα μπουν στην εκκλησία να λάβουν το Άγιο φως και να ακούσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης να ανταλλάξουν ευχές να δώσουν τον ασπασμό της Αγάπης και της Ειρήνης να τσουγκρίσουν το κόκκινο αυγό.


Χριστός Ανέστη εκ νεκρών……..

Κυριακή του Πάσχα


Κυριακή του Πάσχα . Ημέρα αγάπης συμφιλίωσης χαράς και κεφιού. Γεμίζουν οι εξοχές του νησιού από χαρούμενες φωνές, τραγούδια, λουλούδια, νέους και νέες που τρέχουν μεθυσμένοι από το άρωμα της άνοιξης και της μεγάλης γιορτής.


Με το αυτοκίνητό σας μπορείτε να διασχίσετε το νησί απ άκρη σ άκρη και να καταγράψετε αυτές τις παραδοσιακές σκηνές και στιγμές. Η χαρά της ζωής, της δημιουργίας, της οικογενειακής θαλπωρής, παίρνουν σάρκα και οστά αυτή τη μέρα της Λαμπρής. Απολαύστε τη θάλασσα στη γαλήνη της το δροσερό μυρωδάτο αεράκι του βουνού, το γλυκό κελάηδημα των πουλιών.


Η επιστροφή στην πόλη μετά απ όλα αυτά τα στιγμιότυπα ίσως σας αφήσει μια μελαγχολία …. μα θα ‘ναι περισσότερο νοσταλγία για ότι έζησε κανείς εδώ ….. στο χέρι μας είναι άλλωστε να ξανανιώσουμε τον Αναστημένο Χριστό μέσα από την παράδοσή μας.


Επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντίνος Σύρος για το Skopelos Web Site.

bottom of page