top of page

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 
ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΦΥΣΗ & ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι Διαδρομές της Σκοπέλου, Αξιοθέατα εκτός της χώρας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως αυτό της Σκοπέλου οι διαδρομές αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία. Μάλιστα όσοι απο εσάς αγαπάτε το περπάτημα θα βρείτε αρκετά μονοπάτια ( τα οποία τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται συνεχώς) και υπέροχες διαδρομές κυρίως στο βουνό Παλούκι (θα τα γνωρίσετε στο κομμάτι δραστηριότητες)

 

Ολόκληρο το νησί καλύπτεται από πευκοδάσος και αυτό κάνει τη διαδρομή από την Χώρα στη Σκοπέλου μέχρι το Λουτράκι , ακολουθώντας δηλαδή το βασικό οδικό δίκτυο, μήκους 37 χλμ , μια υπέροχη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την πλούσια φύση της Σκοπέλου αλλά και τις ακτές που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού.

Ξεκινώντας από την Χώρα της Σκοπέλου και ακολουθώντας το οδικό δίκτυο που καταλήγει στο Λουτράκι, συναντά κανείς πολλές όμορφες παραλίες του νησιού.

Αρχικά, την παραλία του Σταφύλου και του Βελανιού και στη συνέχεια τον Αγνώντα με το γραφικό λιμανάκι, όπου μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδες. Στον Αγνώντα υπάρχει και μια απο τις γλίστρες του νησιού και αγκυροβόλιο για σκάφη.

Μεταξύ Σταφύλου και Αγνώντα ακολουθώντας μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου , ακριβώς μετά τις στροφές, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βρεθεί στην περιοχή Δρακοντόσχισμα και ακολουθώντας το χωματόδρομο τις μικρές βραχώδεις παραλίες του Αμάραντου. Να σημειώσουμε ότι και σε αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς σημείο του νησιού έγιναν γυρίσματα του Μamma Mia.

Αφήνοντας τον Αγνώντα , μπορεί κανείς να δει από ψηλά την παραλία Λιμνονάρι. Για να κατεβεί κανείς στο Λιμνονάρι θα πρέπει να αφήσει το κεντρικό οδικό δίκτυο, ακολουθώντας την υπόδειξη της ταμπέλας αριστερά του δρόμου και να ακολουθήσει τον ασφαλτοστρωμένο αλλά σχετικά στενό δρόμο που οδηγεί στην ακτή.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή από Σκόπελο για Λουτράκι, ο επισκέπτης συναντά τη μεγάλη παραλία του Πανόρμου, τα Λιναράκια, τις μικρές παραλίες Αντρίνες και κατόπιν τις παραλίες, Μηλιά , στρίβοντας αριστερά στο σημείο που δείχνει η σχετική ταμπέλα και αμέσως μετά το Καστάνι, παραλία γνωστή πλέον από την ταινία Μamma Mia που γυρίστηκε εδώ.

Οι παραδεισένιες παραλίες ενδιάμεσα απο Καστάνη και Χόβολο είναι για την ώρα προσβάσιμες μόνο απο θάλασσα.

Στη συνέχεια της διαδρομής συναντάμε το Έλιος Νέο Κλήμα (22 χλμ.), νέο οικισμό (που κτίστηκε οταν μετακόμισαν λόγω σεισμού οι κάτοικοι απο το Παλαιό Κλήμα δυστυχώς όχι το ίδιο γραφικά όπως το παλαιό κλήμα) που έχει κτιστεί σε μια πανέμορφη τοποθεσία, ακριβώς κάτω από το δάσος του Βαθιά στο βουνό Δέλφη, γεμάτο πεύκα με μεγάλη παραλία μπροστά στο χωριό και δίπλα του η υπέροχη παραλία του Χόβολου, με τις μοναδικές και υπέροχες αποχρώσεις των νερών της και τα λευκά βράχια.

Μετά το Ελιος συναντάμε τις παραλίες Αρμενόπετρα, Καρκατζούνα και άλλες και λίγο μετά βρίσκεται το Παλιό Κλήμα (28 χλμ.), παλιός οικισμός ο οποίος διατηρεί τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με θέα τη Σκιάθο και την Εύβοια.

Τέλος, η Γλώσσα (35 χλμ.), σχεδόν στο άλλο άκρο του νησιού, η οποία είναι το δεύτερο σε πληθυσμό χωριό του νησιού, κτισμένο στα 250 μ. από τη θάλασσα σε πλαγιά πνιγμένη από πεύκα, οπωροφόρα, ρεματιές και τόσα πολλά πλατάνια που παλιά ονομαζόταν η Πλατάνα.

Μετά τη Γλώσσα ο δρόμος καταλήγει στο χωριό Λουτράκι (λιμάνι της Γλώσσας), ένα ήσυχο μέρος πλάι στη θάλασσα.

Να σημειώσουμε ότι κοντά στη Γλώσσα βρίσκονται δυο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί, που είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο και γιορτάζει στις 29 Αυγούστου και ο φάρος στο ακρωτήριο Γουρούνι, ο οποίος χτίστηκε το 1889 και αποτελείται από το φαρόσπιτο και τον πύργο ύψους 14 μ.

Το 1989 ο φάρος λειτούργησε μετά από έναν αιώνα αυτόνομα με ηλεκτρικό ρεύμα και οι Γλωσσώτες φαροφύλακες του, τον εγκατέλειψαν. Το 1996 το Υπουργείο Πολιτισμού τον χαρακτήρισε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ακόμη στην περιοχή κοντά στη Γλώσσα βρίσκονται και άλλες υπέροχες παραλίες (όπως και άλλες στο βόρειο τμήμα του νησιού)

bottom of page