ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΛΗΜΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Το χωριό Παλαιό Κλήμα Σκοπέλου, Βρίσκεται Β.Δ. του νησιού ανάμεσα στο χωριό Νέο Κλήμα και στη Γλώσσα. Απέχει 24 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου. Είναι ένα καταπράσινο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, με παλιά πέτρινα σπίτια που βλέπουν τη θάλασσα του Αιγαίου.
Το Κλήμα είναι ένα από τα γραφικά χωριά του νησιού της Σκοπέλου. Σήμερα, λίγο έχει αλλάξει, παρόλες τις επεμβάσεις αλλοίωσης του παραδοσιακού του χαρακτήρα.
Βρίσκεται κοντά στη Γλώσσα, δηλαδή στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, που κοιτάζει κατά τη Σκιάθο και τη Βόρεια Εύβοια. Το χωριό μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1950 ήταν χωρισμένο σε δύο συνοικίες , μαχαλάδες τις έλεγαν παλιότερα , το Επάνω και το Κάτω Κλήμα.
Το κάτω χωριό, έτσι το λένε οι Κληματιανοί , είναι παλιότερο από το επάνω. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με τις πηγές τον 18ο αιώνα από κατοίκους της Γλώσσας, που έστησαν εκεί, κάτι σαν ένα μικρό αγροτικό οικισμό του τύπου Ανανιά και Καλόγερος, που και σήμερα τους συναντούμε στο νησί.
Η εκκλησία του χωριού, οι ‘Αγιοι Ανάργυροι, κτίστηκε το 1828. Ίσως, όμως να υπήρχε κάποιος μικρός ναός εκεί παλιότερο.
Το κάτω χωριό είχε μια πλατεία στη θέση Τσιτσίραφλος, πολύ θεαματική , έβλεπες από εκεί τη Γλώσσα, το Λουτράκι, το Πήλιο, τη Σκιάθο, στην οποία υπήρχε ένα μεγάλο δέντρο κοκκορεβυθιάς, πολύ επιβλητικό, ήταν ο γνωστός σε όλους Τσιτσίραφλος. Στο ρέμα δέ που χωρίζει τους δύο οικισμούς σώζονταν μέχρι πρότινος κάποια παλιά ελαιοτριβεία, Καλλιάγριες, όπως τα λέγανε οι ντόπιοι.
Με τους σεισμούς του 1950 το χωριό άρχισε να χάνει την αίγλη και ομορφιά του. Οι κάτοικοι του πήγαν άλλοι στο πάνω χωριό, άλλοι στο Λουτράκι και ελάχιστοι παράμειναν μέχρι το 1965, όταν ο άλλος σεισμός, που κατέστρεψε το επάνω χωριό, τους έδιωξε για πάντα.
Το Επάνω χωριό είναι, όπως αναφέρθηκε, νεώτερο από το Κάτω. ‘Άρχισε να συστήνεται από το 1880 και μετά ίσως και λίγο πριν Οι κάτοικοι του ασχολούνταν με τη γεωργία, κυρίως την αμπελουργία, τη ρητινοπαραγωγή και τη κτηνοτροφία.
Το πλέον χαρακτηριστικό των Κληματιανών ήταν ο ενθουσιώδης χαρακτήρας και η φιλοξενία. Επίσης πρέπει να τονιστεί, πως οι Κληματιανοί ήταν από τους πλέον ικανούς γλεντζέδες της Σκοπέλου. Τόσο στα πανηγύρια, όσο και τους γάμους, αλλά και κάποιες Κυριακές στήνονταν στην πλατεία στη Βελανιά χορός και γλέντι στο οποίο έρχονταν και πολλοί Γλωσσιώτες. Ζωντανά παραδοσιακά πανηγύρια ήταν των Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου και 1 Νοεμβρίου), της Παναγιάς της Ελιώτισσας, της Αγίας Παρασκευής κ.α.
Τη Μ. Τετάρτη του 1965 το χωριό λαβώθηκε από τους σεισμούς. Αργότερα, το 1981 μεταφέρθηκαν στην περιοχή Ελιος, όπου υπάρχει ο νέος οικισμός των Κληματιανών με την επωνυμία Νέο Κλήμα (Ελιος).
(κείμενο πατήρ Κωνσταντινος Καλλιανός