top of page

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 
ΠΕΠΑΡΗΘΟΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

Μετά τη μυκηναϊκή εποχή, παρεμβάλλεται ένα κενό αρκετών αιώνων, κατά το οποίο οι γνώσεις μας είναι πενιχρές, μέχρι τους αρχαίους χρόνους (6ος – αρχές 5ου αι.), που είναι περίοδος ακμής για την Πεπάρηθο. Κατά την περίοδο αυτή, η Πεπάρηθος κόβει ασημένια νομίσματα και διατηρεί εμπορικές σχέσεις με άλλες πόλεις κράτη του Αιγαίου .

Εξάγει τον περίφημο πεπαρήθιο οίνο και το πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο του νησιού.

Το νησί συμμετέχει επίσης στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μάλιστα, το 569 π.Χ, ο Άγνων, ένας Αθλητής της Πεπαρήθου, κέρδισε στο αγώνισμα του σταδίου (αγώνας δρόμου) και προς τιμήν του, ο σημερινός κόλπος του Αγνώντα πήρε το όνομα του.

Ακόμη και στο μαντείο των Δελφών, οι κάτοικοι της Πεπαρήθου είχαν αφιερώσει ένα άγαλμα του θεού Απόλλωνα γιατί είχαν κερδίσει τους Κάρες σε μία μάχη.

 

Μετά τους Περσικούς πολέμους, η Πεπάρηθος χάνει την αυτοτέλεια της και υπάγεται στην Α Αθηναϊκή Συμμαχία.

 

Το 427 π.Χ., σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιστορικού Θουκυδίδη, η Σκόπελος πλήττεται από μεγάλο σεισμό που συνοδεύεται από φοβερό παλιρροϊκό κύμα, εξαιτίας του οποίου γκρεμίζονται πολλά δημόσια κτίρια. Στη συνέχεια, έπειτα από ένα σύντομο διάστημα κάτω από την κηδεμονία των Σπαρτιατών, υπάγεται αυτή τη φορά στη Β Αθηναϊκή Συμμαχία.

Αρχαία νομίσματα Πεπαρήθου Σκοπέλου
Πεπάρηθος ΠΕΠΑ αρχαία νομίσματα
Αρχαία νομίσματα Σκοπέλου Πεπάρηθος
Σκόπελος Πεπάρηθος Αγνώντας
bottom of page